

1. Klarar den stora gräsmattor?
Det beror på modellen. Storleken på din gräsmatta är avgörande för vilken maskin du ska välja. Därför ska du börja med att mäta upp din gräsmatta, så att du kan välja en maskin som motsvarar dina behov.
Ligger din gräsmatta precis på gränsen mellan två olika maskiners kapacitet, ska du helst välja den maskin som klarar störst gräsmatta. Då har du garderat dig mot att köpa en maskin där tillverkaren lovat lite för mycket.

2. Kan den bara klippa helt fyrkantiga gräsmattor?
Robotgräsklipparen fungerar bäst på rektangulära gräsmattor. Om din trädgård består av många små gräsplättar eller smala passager, kan roboten därför ha svårt för att nå och klippa överallt.
En trädgård med många träd och rabatter på gräsmattan kräver också mer av den begränsningskabel som ska läggas ned längs kanten av det område som ska klippas. Om din gräsmatta har många träd eller andra hinder, ska kabeln läggas runt dem på ett speciellt sätt.

3. Kan den klara lutningar?
Om din trädgård är kuperad, ska du välja en maskin som klarar stora lutningar. Annars kan maskinen få problem att ta sig upp för backarna. Fråga tillverkaren eller säljaren innan du köper.

4. Var ska basen stå?
Vissa modeller kan stå upp emot en vägg medan andra måste stå en bit från väggar och plattor. Och det kan sluta med att du har en ful plastlåda stående mitt på gräsmattan. Bestäm basens placering innan du rullar ut begränsningskabeln.

5. Låter den?
Ljudnivån varierar mellan olika modeller. En robotgräsklippare går långsamt och därmed lägger den också lång tid på att sköta gräsmattan. Välj därför en modell som inte låter för mycket. Tillverkarna anger ljudnivån i decibel, så att det går att jämföra. T ex motsvarar 67 dB vanlig samtalston.

6. Är den lätt att stjäla?
Tillverkarna har olika metoder för att se till så att ingen kan sticka iväg med din maskin. De flesta har en pinkod, som ska knappas in om klipparen har flyttats manuellt. Andra har ett speciellt tjuvlarm, så att ett högt tjutande börjar om objudna gäster lyfter upp maskinen från gräset. Någon har också en inbyggd GPS-sändare, så att du alltid kan se var i världen roboten befinner sig.

7. Kan den klippa när det regnar?
Vått gräs lägger sig och det kan därför vara svårt att klippa det snyggt, både för vanliga gräsklippare och robotar. Därför kan det vara en fördel om roboten är utrustad med en regnsensor, som får den att köra tillbaka till laddstationen om det kommer nederbörd.

8. Hur styr jag den?
Vissa robotar styrs endast med en inbyggd kontrollpanel, medan andra kontrolleras via en app. Mobiltelefonen ger ofta fler valmöjligheter men kan samtidigt göra installationen mer oöverskådlig.
9. Det här med säkerheten?
De små robotarna är fullproppade med säkerhetsåtgärder som minskar risken för att olyckan ska vara framme. T ex ska de roterande knivarna stanna omedelbart om maskinen lyfts upp eller vänds om. Man kan inte heller komma åt knivarna med fingrarna, när roboten är i gång.
Kom ihåg att helt stänga av robotgräsklipparen om du behöver byta knivarna eller av någon annan anledning vänder på maskinen!

10. Kan den klippa kanter?
Tyvärr nej. Du kan inte helt sluta klippa gräs. För att öka säkerheten får de roterande knivarna aldrig nå ända ut till robotens kant. Det betyder att oavsett vilken robot du väljer kommer du alltid behöva trimma kanterna efteråt med en kantklippare.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du vårt senaste test av robotgräsklippare
Læs mere: 10 saker du behöver veta om robotgräsklipparenLæs mere: Gör gräsklipparen som nuLæs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna gräsklippare