

Plintbetong är namnet på en betongblandning som bland annat är lämplig för att gjuta fast stolpar i marken. Om du t ex ska bygga en carport eller ett vedskjul är det en enkel lösning att överväga. För du slipper köpa både cement och sand, som du själv måste blanda. Plintbetong säljs vanligtvis i säckar på 15 eller 25 kg.
Plintbetong är inte någon branschgemensam beteckning. Det är snarare tal om ett försäljningstrick: här får du en betongplandning för ett specifikt ändamål, som tillverkaren vet att många kommer att använda. Själva blandningen är väldigt lik t ex “betonggrus” och andra produkter.
Vad innehåller plintbetong?
Plintbetong är en blandning av cement, sand och småsten. Om du själv vill blanda betongen, är proportionerna 1:2:3. Alltså 1 del cement, 2 delar sand och 3 delar småsten (under 8 millimeter).
Ska du använda stora mängder betong, kan du förmodligen få det billigare genom att blanda själv, beroende på hur mycket du måste betala i fraktkostnad. Men den färdigblandade plintbetongen är naturligtvis mycket enklare att använda.
Hur använder man plintbetong?
När du gjuter fast en stolpe i marken, måste du gräva ner till frostfritt. Hur djupt beror på var i landet du bor. Frosten ska med andra ord aldrig gå så djupt att marken fryser under stolpen. Om fukten i marken under en stolpe fryser till och sedan töar upp igen, kan det flytta stolpen, och så slutar det med att ditt staket liknar något du gjort en mörk kväll efter en glad runda på stan.
Du behöver normalt använda en 15-kilossäck plintbetong per hål. Den torra betongen blandas med vatten, men ta det lite lugnt, för mycket vatten försvagar betongen. Följ instruktionerna på förpackningen.
Blandar du själv, så räkna med cirka 3 liter vatten per 25 kilo torrbruk. Betongen ska nätt och jämnt hålla ihop. Proffsen kallar det för att betongen är ”jordfuktig”.

Vad kan plintbetong mer användas till?
Oavsett om du ska gjuta fast trästolpar eller något annat, är plintbetong en bra lösning. Använd det till att gjuta fast brevlådan, gångställningen, flaggstången eller torkställningen.
Men plintbetong kan mycket väl också användas för kantsäkring av plattor eller för att gjuta grövre saker som parasollfötter, trädgårdsstenar och så vidare.

Läs mer om hur du arbetar med betong här: Så arbetar du med betong
Læs mere: Så här använder du plintbetongLæs mere: Så skyddar du betongytanLæs mere: Så arbetar du med betong